Jan Scholz

Hobby fotograaf?

Geboren in Hamburg, Duitsland en op dit moment woonachtig in Brussel. In 2006 is Jan Scholz in Maastricht begonnen met fotograferen van de stad met een digitale camera. Al snel daarna groeide zijn interesse in portret-fotografie. Van hieruit groeide zijn hobby al snel uit tot een obsessie.

Hobby fotograaf is de omschrijving die Jan Scholz zichzelf op Instagram geeft. Dat zal ongetwijfeld waar zijn, maar zijn foto’s laten ons zien dat hij niet zomaar een hobby fotograaf is. Zijn stijl laat zich omschrijven als intiem, warm en persoonlijk. Hij fotografeert portret, mode, naakt en het meest op film. Begonnen in 2006 groeide zijn hobby als snel uit tot zijn passie. Jan gebruikt diverse camera’s van kleinbeeld tot 8×10 en alles daar tussenin.
Fotografie is voor Jan een podium voor emoties en verhalen die tot zijn verbeelding spreken. Hij werkt zonder concept, maar laat zich leiden door het model, de locatie en het beschikbare licht.

Nadat hij de nodige ervaring heeft opgedaan met een digitale camera en digitale beeldbewerking stapte Jan over naar fotograferen op film. Hij miste iets in digitale fotografie dat hij direct herkende toen hij begon te experimenteren met film. Volgens Jan is het vooral de sfeer die uniek is ten opzichte van digitaal fotograferen. Daarnaast is het de schoonheid van oude film camera’s wat Jan aantrekt. De simpelheid, de ouderwetse uitstraling, en zelfs het doorspoelen van de film is wat hem inspireert en bijdraagt aan het plezier van fotograferen. Dat is ook de reden dat Jan Scholz met verschillende film formaten werkt. Elk formaat camera heeft zo zijn eigen methode van werken en snelheid van fotograferen. Jan gebruikt tijdens shoots vaak verschillende formaten tegelijkertijd.

Hieronder een interview met Jan Scholz. Ook biedt het een uniek kijkje achter de schermen bij een van zijn shoots.

Portrait of Jan Scholz from Charles Crespinet on Vimeo.

Portrait of Jan Scholz

http://www.micmojo.com/
http://blog.micmojo.com/

Foto’s:

© Jan Scholz

All copyrights of the photos on this page belong to Jan Scholz.